Γουίτκοφ: Στο Όσλο για συνάντηση με τον Ζελένσκι και μετά στη Ρωσία για τον Πούτιν – Η νέα κοινή πρόταση ΗΠΑ, Ουκρανίας και Ευρώπης

3 Λεπτά Ανάγνωσης
Ο ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ σε συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Μέγαρο Μαριίνσκι του Κιέβου, 6 Σεπτεμβρίου 2026. Official White House Photo by Daniel Torok

Στο Όσλο ταξιδεύει ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Στιβ Γουίτκοφ για συνάντηση την Τρίτη 20 Οκτωβρίου με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ στη συνέχεια σχεδιάζει να μεταβεί στη Ρωσία, όπου ελπίζει να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Το ταξίδι αποκάλυψε ο ανταποκριτής του Axios Μπαράκ Ραβίντ, επικαλούμενος Αμερικανό αξιωματούχο, και το επιβεβαίωσε το Reuters από δικές του πηγές. Στη Μόσχα ο Γουίτκοφ θέλει να παρουσιάσει ιδέες που αναπτύχθηκαν «σε στενή συνεννόηση με την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους εταίρους».

Στη συνάντηση του Όσλο συμμετέχουν, εκτός από τον Ζελένσκι, ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στόρε, εκπρόσωποι της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Στόχος είναι «να συνεχιστεί η ευθυγράμμιση σε μια συνολική πρόταση που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για νέες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία». Ο Τζάρεντ Κούσνερ έχει γρίπη και θα συμμετάσχει διαδικτυακά. Η συνάντηση χτίζει πάνω στις συνομιλίες του Shell Bay στη Φλόριντα, όπου ο Ζελένσκι δεσμεύτηκε να εξετάσει και να προωθήσει μια σειρά προτάσεων.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δρομολογήσει μια εντατική διαδικασία για την κατάρτιση μιας συνολικής ειρηνευτικής πρότασης με την Ουκρανία και την Ευρώπη, και το επόμενο βήμα είναι να δοκιμαστεί αν αυτή η δουλειά μπορεί να αποτελέσει βάση για σοβαρές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Οι συζητήσεις παραμένουν ρευστές και απομένει σημαντική δουλειά», πρόσθεσε, με τον στόχο του Τραμπ να είναι «να σταματήσουν οι σκοτωμοί και να κλείσει ο πόλεμος». Το ταξίδι περιλαμβάνει και προσπάθεια για την απελευθέρωση του Αμερικανού Στίβεν Χάμπαρντ, που κρατείται στη Ρωσία από το 2022.

Ο Ζελένσκι είχε μιλήσει το Σάββατο με τον Γουίτκοφ και τον Κούσνερ για τα αποτελέσματα της συνάντησης των ομάδων στη Φλόριντα, γράφοντας ότι «η ειρήνη έρχεται μόνο μέσα από τη δύναμη και τη συνεργασία που χτίζεται στην εμπιστοσύνη» και ότι προετοιμάζονται «τα επόμενα βήματα στη διπλωματία». Τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα εκτιμά ιδιαίτερα τις αμερικανικές προσπάθειες διαμεσολάβησης.

- Advertisement -

Το ταξίδι γίνεται σε μια περίοδο έντασης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Κίεβο. Ο Τραμπ δήλωσε ότι ίσως «ήρθε η ώρα κάποιος άλλος να διαπραγματευτεί εκ μέρους της Ουκρανίας», ενώ ο Ζελένσκι κατηγόρησε την αμερικανική πλευρά ότι έγιναν κινήσεις για να εξαναγκαστεί η Ουκρανία να συνθηκολογήσει. Παράλληλα, ο Πούτιν έχει προτείνει τριμερή συνάντηση με τον Τραμπ και τον Σι για την Ουκρανία. Ο Γουίτκοφ και ο Κούσνερ είχαν συναντηθεί με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο στις 5 Σεπτεμβρίου και με τον Ζελένσκι στο Κίεβο την επόμενη ημέρα.

Κοινοποιήστε αυτό το Άρθρο