Στα άκρα η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας: «Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο» δηλώνει ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας

Από Nemesis HD
3 Λεπτά Ανάγνωσης
PHOTO: US DOD FLICKR

Ουάσινγκτον, ΗΠΑ – Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του είναι «προετοιμασμένη» για πόλεμο με την Κίνα, απαντώντας στις σκληρές προειδοποιήσεις του Πεκίνου μετά τους νέους δασμούς που επέβαλε ο Πρόεδρος Τραμπ.

Μιλώντας στην εκπομπή “Fox & Friends” του Fox News (θα βρείτε το βίντεο της συνέντευξης παρακάτω), ο Χέγκσεθ απέρριψε τη σκληρή ρητορική της Κίνας και τόνισε τη σημασία της ισχύος σε έναν κόσμο γεμάτο απειλές. «Όσοι επιθυμούν την ειρήνη, πρέπει να προετοιμάζονται για πόλεμο. Είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε. «Γι’ αυτό αναβαθμίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας και επαναφέρουμε την αποτρεπτική ισχύ στη στρατιωτική μας νοοτροπία.»

Οι δηλώσεις του Χέγκσεθ ήρθαν λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του εκπροσώπου του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιάν, ο οποίος τόνισε ότι η Κίνα είναι έτοιμη για κάθε μορφή αντιπαράθεσης – είτε οικονομική είτε στρατιωτική.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν πόλεμο, είτε είναι δασμολογικός, εμπορικός ή οποιοσδήποτε άλλος, είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε μέχρι τέλους», δήλωσε ο Λιν σε έντονο ύφος.

- Advertisement -

Αντίποινα από την Κίνα με νέους δασμούς

Η Κίνα δεν άργησε να απαντήσει στα νέα αμερικανικά μέτρα, επιβάλλοντας αυξήσεις δασμών 10%-15% σε μια ευρεία γκάμα αγροτικών και άλλων προϊόντων των ΗΠΑ. Παράλληλα, ανακοίνωσε περιορισμούς σε 25 αμερικανικές εταιρείες, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας.

Κλιμάκωση της έντασης

Ο Χέγκσεθ υπογράμμισε ότι η ραγδαία στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας αποτελεί σοβαρή απειλή για τις ΗΠΑ.

«Αυξάνουν ταχύτατα τις αμυντικές τους δαπάνες, εξελίσσουν τη στρατιωτική τεχνολογία τους και θέλουν να εκτοπίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες», προειδοποίησε και πρόσθεσε «Αν θέλουμε να αποτρέψουμε έναν πόλεμο με την Κίνα ή άλλες δυνάμεις, πρέπει να δείξουμε ισχύ.»

Η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, που ήδη περιλαμβάνει εμπορικές εντάσεις και στρατιωτικές κινήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα και τα Στενά της Ταϊβάν, φαίνεται να εισέρχεται σε μια πιο επικίνδυνη φάση.

Είναι πλέον σαφές ότι η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας δεν αφορά πλέον μόνο την οικονομία, αλλά την παγκόσμια κυριαρχία. Το ερώτημα είναι αν αυτή η σύγκρουση θα παραμείνει σε επίπεδο δασμών και απειλών ή αν θα κλιμακωθεί περαιτέρω.

- Advertisement -
https://twitter.com/i/status/1897272125297205536
Κοινοποιήστε αυτό το Άρθρο
Η συντακτική ομάδα του NEMESISHD.GR