Ο απόστρατος συνταγματάρχης Οσμάν Μπασιμπουγιούκ, ο οποίος υπηρέτησε επί πολλά χρόνια στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, μίλησε σε συνέντευξή του στο Independent Turkey για αεροπορική στρατιωτική ανισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά την αγορά των Rafale και των πυραύλων Meteor που θα εξοπλίζουν τα αεροσκάφη.
Ο Μπασιμπουγιούκ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί πυραύλους Scalp, AM39 Exocet, MICA και Meteor μαζί με τα Rafale. Όπως δήλωσε:
«Τα αεροσκάφη Rafale και τα πυρομαχικά που αναφέραμε παραπάνω είναι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Θα συμβάλουν τρομερά στην επιχειρησιακή της ικανότητα».
Πρόσθεσε επίσης λεπτομέρειες για το χάσμα που θα δημιουργήσει η ελληνική πολεμική αεροπορία έναντι της τουρκικής με τη συγκεκριμένη αγορά:
«Το Rafale είναι ένα αρκετά νέο και προηγμένο αεροσκάφος, που ονομάζεται γενιάς 4,5. Έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα αεροσκάφη 3ης γενιάς F-16 που διαθέτουμε».
Σύμφωνα με τον Μπασιμπουγιούκ, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του αεροσκάφους είναι το ραντάρ ελέγχου πυρός Thales RBE2 AESA, με πολυλειτουργική ηλεκτρονική σάρωση. Το ραντάρ, που δεν απαιτεί μηχανική κίνηση περιστροφής της κεραίας, μπορεί να παρακολουθεί πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα από μεγάλες αποστάσεις.
«Όσον αφορά την αεροπορική υπεροχή, αν συγκρίνουμε τα υπάρχοντα F-16 της Τουρκίας με το Rafale: χάρη στο ραντάρ AESA, το Rafale θα εντοπίσει το τουρκικό F-16 πριν προλάβει να το δει ο Τούρκος χειριστής, θα το κλειδώσει και, χάρη στην εμβέλεια του πυραύλου Meteor, θα το καταρρίψει χωρίς το τουρκικό αεροσκάφος να μπορεί να αντιδράσει», δήλωσε.
Σε μια πιθανή σύγκρουση, κατά τον ίδιο, «η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει αεροπορική υπεροχή».
Τέλος, ο Μπασιμπουγιούκ αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση των ελληνικών F-16 στην έκδοση Viper, κάνοντας λόγο για θανάσιμη απειλή από την Ελλάδα.
