Στα κατεχόμενα έφτασε το μεσημέρι της Κυριακής ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την επέτειο της μονομερούς ανακήρυξης της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» το 1983.
Ο Τούρκος πρόεδρος θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις της επετείου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσούκ. Αμέσως μετά θα εγκαινιάσει νοσοκομείο για τον κορονοϊό στην κατεχόμενη Λευκωσία και, πριν ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις, θα μεταβεί στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου, μαζί με τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ και Τούρκους αξιωματούχους.
Η επίσκεψη στα Βαρώσια αναμενόταν γύρω στις 14:00. Στο σημείο έχουν τοποθετηθεί σημαίες της Τουρκίας, της αυτοαποκαλούμενης «ΤΔΒΚ», του «δήμου» Αμμοχώστου και του τουρκικού δήμου Ικονίου. Στη θάλασσα, ανοιχτά των Βαρωσίων, βρίσκονται τουρκική φρεγάτα και σκάφος της «ακτοφυλακής» των κατεχομένων.
Τα Βαρώσια είναι περιφραγμένα και υπό τουρκικό στρατιωτικό έλεγχο από το 1974. Οι αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπουν τη μεταβίβαση της περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

