Μετάβαση στο περιεχόμενο
LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αθήνα · Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2026

LIVE

Βόρεια Κορέα: Νέο σύστημα αεράμυνας και πύραυλος κρουζ σε άσκηση πλήγματος κατά εικονικού αεροδρομίου – Τέταρτη δοκιμή σε μία εβδομάδα Υεμένη: Οι κυβερνητικές δυνάμεις λένε ότι προελαύνουν στα υψώματα της αλ-Τζάουφ – Αεροπορικά πλήγματα σε εκτοξευτή των Χούθι και μάχες στο Λαχτζ Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι σκότωσε ανώτερο στέλεχος της Χαμάς που κρατούσε όμηρο τον Όμερ Σεμ Τοβ – Άλλοι έξι νεκροί στη Χαν Γιουνίς Ισραηλινό drone σκότωσε άνδρα στον νότιο Λίβανο σε σπάνιο στοχευμένο πλήγμα – Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για «κενό ασφαλείας» μετά την UNIFIL Δένδιας: Ζητά από τους εφοπλιστές δωρεά 250 εκατ. ευρώ για νέα μέσα του Στόλου Παραπομπή του Χέγκσεθ: Ο Μάσι φέρνει ψηφοφορία στη Βουλή αν δεν παραιτηθεί – Ο Άνταμ Σμιθ υπόσχεται εντατικό έλεγχο στο Πεντάγωνο Συρία και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνεργασίας – Δάνεια άνω των 403 εκατ. δολαρίων για τη Δαμασκό Νότια Κορέα: Αποφάσισε να στείλει P-8A, ομάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών και μη επανδρωμένα μέσα ναρκοθηρίας πιο κοντά στα Στενά του Ορμούζ – Χρειάζεται έγκριση της Εθνοσυνέλευσης Ουκρανία: 128 ρωσικά drones και δύο Kh-35 σε μία νύχτα – Φωτιές σε κρίσιμες υποδομές στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόβσκ και σε αποθήκη στην περιοχή της Μπούτσας Τραμπ για τον πόλεμο με το Ιράν: «Ισχύει σε μεγάλο βαθμό» ότι στοίχισε τις εκλογές, αλλά θα τον ξανάκανε – Λέει ότι κρατά τον Χέγκσεθ
Βορειοκορεατικοί βαλλιστικοί πύραυλοι πάνω σε τροχοφόρους εκτοξευτές περνούν σε στρατιωτική παρέλαση

Άμυνα και Εξοπλισμοί

Βόρεια Κορέα: Νέο σύστημα αεράμυνας και πύραυλος κρουζ σε άσκηση πλήγματος κατά εικονικού αεροδρομίου – Τέταρτη δοκιμή σε μία εβδομάδα

Η KCNA μιλά για «ευφυή» καθοδήγηση στον νέο αντιαεροπορικό πύραυλο, ενώ μονάδα πυραύλων κρουζ έπληξε εικονικό αεροδρόμιο, με φωτογραφίες που φαίνεται να δείχνουν υποπυρομαχικά διασποράς. Αναλυτές συνδέουν τις βολές με την άσκηση Freedom Flag.

Βαλλιστικοί πύραυλοι σε τροχοφόρους εκτοξευτές στην παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» στην Πιονγκγιάνγκ, στις 27 Ιουλίου 2013. Φωτογραφία: Stefan Krasowski (CC BY 2.0)

Διαφήμιση

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου ότι δοκίμασε ένα νέο σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων και ότι, παράλληλα, μονάδα πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς «χτύπησε» εικονικό αεροδρόμιο σε άσκηση πλήγματος. Οι δύο δοκιμές έγιναν την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου και αποτελούν την τέταρτη δοκιμή όπλων της Πιονγκγιάνγκ μέσα σε μία εβδομάδα.

Η ανακοίνωση του επίσημου πρακτορείου KCNA επιβεβαιώνει όσα είχε εντοπίσει την Τετάρτη το Κοινό Επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων: πολλαπλές εκτοξεύσεις πυραύλων προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας από την περιοχή Σοντόκ, στην επαρχία Νότιο Χαμγκιόνγκ. Οι πύραυλοι διένυσαν λιγότερα από 300 χιλιόμετρα και η Σεούλ δεν είχε αποκλείσει τότε το ενδεχόμενο να πρόκειται για βαλλιστικό πύραυλο πολύ μικρού βεληνεκούς. Αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού Υπουργείου Άμυνας ανέφερε την Πέμπτη ότι τα πρώτα δεδομένα ανίχνευσης παραπέμπουν σε διαφορετικούς τύπους πυραύλων.

«Ευφυής» καθοδήγηση και νέα υλικά

Τη δοκιμή του αντιαεροπορικού συστήματος διεξήγαγε η Διοίκηση Πυραύλων, με στόχο να επιβεβαιωθούν οι τεχνικές του δυνατότητες, και την επέβλεψε ο Κιμ Τζονγκ Σικ, μέλος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Εργαζομένων. Η KCNA υποστηρίζει ότι η βολή επιβεβαίωσε τις τεχνικές προδιαγραφές και την αξιοπιστία των νέων υλικών του βλήματος και του «ευφυούς» συστήματος πολλαπλών τρόπων καθοδήγησης, ενώ επιβεβαίωσε ότι το σύστημα και η μονάδα επεξεργασίας δεδομένων ανίχνευσης αναγνωρίζουν και παρακολουθούν τους στόχους.

Διαφήμιση

Ο Σιν Τζονγκ Γου, γενικός γραμματέας του Φόρουμ Άμυνας και Ασφάλειας της Κορέας, εκτιμά ότι πρόκειται για τον πύραυλο που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2025 και ότι το τμήμα καθοδήγησής του θυμίζει τα βλήματα του ρωσικού S-400.

Βόμβες διασποράς στον διάδρομο

Η άσκηση πλήγματος έγινε από υπομονάδα της μονάδας στρατηγικών πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς στα ανατολικά της χώρας, με στόχο ένα εικονικό αεροδρόμιο. Στις φωτογραφίες της KCNA ο πύραυλος φαίνεται να ρίχνει υποπυρομαχικά διασποράς πάνω σε διάδρομο προσγείωσης. Το εξειδικευμένο μέσο NK News σημειώνει ότι οι εικόνες έχουν παραποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και ότι οι δύο δοκιμές μαζί μοιάζουν να προσομοιώνουν επιχείρηση εξουδετέρωσης της αεροπορικής ισχύος της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ στα πρώτα στάδια μιας σύγκρουσης.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε ήδη δοκιμάσει τη Δευτέρα κεφαλή διασποράς σε στρατηγικό πύραυλο κρουζ και το Σάββατο βόμβα διασποράς για τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Η σειρά άνοιξε την προηγούμενη Πέμπτη με βολές από πολλαπλό εκτοξευτή ρουκετών 600 χιλιοστών, που η Βόρεια Κορέα αποκαλεί «υπερακριβείας», παρουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν. Τις τρεις τελευταίες δοκιμές δεν τις κάλυψε η Rodong Sinmun, η επίσημη εφημερίδα του κόμματος.

Η σύνδεση με το Freedom Flag

Αναλυτές συνδέουν τη σειρά δοκιμών με το Freedom Flag, την αεροπορική άσκηση Νότιας Κορέας και ΗΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο Κιμ Τζονγκ Σικ είχε καταδικάσει τις κοινές ασκήσεις, κατηγορώντας τους «εχθρούς» ότι εντείνουν τις «στρατιωτικές τους κινήσεις, φανερά ή στα κρυφά».

Οι εκτοξεύσεις της Τετάρτης συνέπεσαν με τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και ήρθαν μετά από διαδοχικές δηλώσεις της Κιμ Γιο Τζονγκ, αδελφής του Βορειοκορεάτη ηγέτη, με τις οποίες απέρριπτε το πόρισμα της Ουάσιγκτον ότι η Βόρεια Κορέα βρίσκεται πίσω από την κλοπή κρυπτονομισμάτων αξίας άνω των 6 δισ. δολαρίων από το Binance.

Αεράμυνα Βόρεια Κορέα Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής - ΗΠΑ Ιαπωνία Κιμ Γιονγκ Ουν Νότια Κορέα Πύραυλοι Πύραυλος cruise

Αφήστε μια απάντηση